Constructies

Medio 1992, tijdens de invoering van het bouwbesluit, zijn er strengere regels op het gebied van brandveiligheid gekomen voor rieten daken. Vanaf dat moment zijn er twee soorten dakconstructies waaruit u kunt kiezen:

  • De open constructie
  • De gesloten constructie

We zullen u in het kort uitleggen wat de verschillen zijn.

Open constructie
De (traditionele) open constructie bestaat al eeuwen. Het riet wordt met draad op de panlatten gebonden. Het riet aan de binnenzijde van de kapconstructie zichtbaar. Hierdoor is de gehele constructie zeer licht. Ook heeft het dak voldoende mogelijkheden om te ventileren. Daarom is een open constructie bijvoorbeeld zeer goed toe te passen boven zeer vochtige ruimtes.

Het riet werkt echter niet mee aan de isolatiewaarde van de kap (Rc=0). Tegenwoordig is dit van belang in verband met de energielabels van huizen. Aanvullend isoleren is zeer lastig. Ook is de binnenzijde vrijwel niet ‘stofvrij’ te krijgen en is het relatief brandgevaarlijk.

Gesloten constructie
De gesloten constructie noemen we ook vaak ‘het schroefdak’. Het bestaat al sinds 1971. Een groot voordeel van de gesloten constructie is dat het riet meewerkt aan de isolatiewaarde van de kap (RC=1,25 en bij geïsoleerde dakplaten nog hoger). Bij nieuwbouw wordt over het algemeen een isolatiepaneel gebruikt om aan een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te komen. Bij renovatie wordt vaak gebruik gemaakt van een 18 mm houten plaat gebruikt, waarop het riet met RVS draadschroeven geschroefd wordt.

Detail schroefdak (bron: www.riet.com)
Detail schroefdak (bron: www.riet.com)

Doordat er geen lucht tussen het riet en de dakplaat aanwezig is, is een gesloten dakconstructie ook zeer brandveilig. Het vuur kan van binnen uit immers niet zo snel bij het riet komen. Hierdoor is de verzekeringspremie gelijk aan die van een pannen dak.

Voor u overgaat tot een schroefdak is het van belang samen met ons te kijken naar de dakconstructie. Om lang te kunnen genieten van uw rieten dak is het van belang het woonvocht zo snel mogelijk af te voeren naar de buitenzijde van het dak. Wij kunnen u hierin adviseren.